Nosto-ovi ja taitto-ovi – mitä eroa niillä on?

Oikean ovimallin valitsemisella voi olla kauaskantoisia vaikutuksia paitsi tilan käyttökokemukseen ja viihtyvyyteen, myös kustannuksiin. Valittaessa isompaa ovea vaihtoehdot karsiutuvat usein nosto-oveen ja taitto-oveen. Valinta on haastava, koska kummassakin ovessa on omat hyvät ja huonot puolensa.

Vuosikymmenten kokemus on näyttänyt, että vaikka nosto-ovi on edullisempi vaihtoehto hankintakustannuksiltaan, pitkässä juoksussa se syö nopeasti enemmän resursseja. Tässä muutama syy, miksi suosittelemme asiakkaillemme useimpiin kohteisiin taitto-ovea:

Säästöjä lämmityskustannuksiin

Yleisesti ovielementin paksuus ei ole ratkaisevassa osassa oven lämpimyyttä vertailtaessa, vaan eron tekevät tiivistykset, niiden toiminta ja kestävyys pitkässä juoksussa. Taitto-ovissa on nosto-ovia vähemmän tiivistevälejä, joten tiivistettäviä pintoja on vähemmän.

Taitto-oven tiivistykset ovat myös tiiviimpiä. Sivutiivisteet painautuvat seinää vasten saranoiden ansiosta, ja ylätiiviste painautuu ohjarikiskon ja lukitusmekanismin toimesta yläpieltä vasten. Alapuolen tiiviste painautuu lattiaa vasten, kun saranat laskevat ovea sitä suljettaessa.

Taitto-oven tiivistykset pysyvät hyvinä vuosia. Taitto-ovien ovilehtien väliset uros-naaras -tiivisteet ja oven reunoilla olevat tiivisteet irtoavat heti avattaessa toisistaan ja tiivistepinnoista, joten ne eivät kulu käytössä. Saranat nostavat ovea ilmaan avattaessa, mikä säästää alhaalla olevaa laahari-tiivistettä

Vähemmän huoltoja, ei katsastuksia

Ovea ostaessa kannattaa miettiä tarkasti myös elinkaarikustannuksia, eli miten paljon ovi syö rahaa oven käyttöiän aikana.

FinDoorin taitto-ovi on lähes huoltovapaa, koska oven aukaisumekanismissa on minimoitu rikki menevien ja säätöä vaativien osien määrä. Saranoita on hyvä rasvata silloin tällöin, mutta muu huolto on olematonta.

Taitto-ovi kestää paikalleen asennettuna helposti seuraavat 20-30 vuotta. Sähkökäyttöinen taitto-ovi ei vaadi katsastuksia, kun taas ammattikäytössä oleva nosto-ovi tulee katsastaa 1-3 vuoden välein.

Kevyempi käyttää myös käsikäyttöisenä

Suurikokoinenkin taitto-ovi on kevyt käyttää myös käsikäyttöisenä. Esimerkiksi 5 m x 5 m kokoista FinDoorin taitto-ovea jaksaa käyttää 10-vuotiaskin. Saranat nostavat alatiivisteet ilmaan ovea avattaessa, mikä keventää oven käyttöä.

Ovi itsessään ei juurikaan paina, koska eristerakenne on itsekantava. Yleensä suurempiin nosto-oviin on pakko asentaa ovikoneisto, mikä lisää katsastus- ja huoltokustannuksia. FinDoor on toimittanut suurimmillaan 15 m x 7 m kokoisen oven käsikäyttöisenä. Ja pelaa.

Pienempi ylätilan tarve ja ikkunat oikeaa lasia

Taitto-ovi aukeaa sivuille sivupielien taakse ja vie tilaa vain oviaukon reunoilta. Auki-asennossa ovet ovat pielien takana, joten aukon koko leveys ja korkeus saadaan hyötykäyttöön. Taitto-ovi vaatii yläpielestä tilaa yleensä vain 120 mm. Nosto-ovi aukeaa ylös, joten se vie tilaa katosta ja vaatii usein paljon ylhäältä tilaa. Haasteita voi tulla esimerkiksi siltanostureiden ja valaistuksen suunnittelun kanssa.

Taitto-ovien ikkunat ovat oikeaa lämpölasia, joten ne pysyvät kirkkaina ja niistä näkee hyvin sisälle ja ulos. Nosto-ovien ikkunat ovat usein muovia, joka saattaa kaareutua ja näin heijastaa valoa siten, ettei niistä näe kauempaa sisälle. Muovi voi myös tummua ajan saatossa.

Ota yhteyttä!

Hyväksyn tietosuojaselosteen mukaisen henkilötietojen käytön.